Am întâlnit deseori confuzia legată de scuterele sau triciclurile care se pot conduce fără a deține un permis de conducere. Mulți fie nu știu diferența, fie cred că toate scuterele pot fi conduse doar cu permis, sau doar fără. Dacă nici tu nu ești sigur de clasificarea legală, citește articolul de astăzi și clarifică-ți această dilemă.
În România, legislația care reglementează aceste aspecte este Codul Rutier (OUG 195/2002) și normele ulterioare, pe care te sfătuim să le consulți constant pentru a fi la curent cu ultimele modificări.
Când poți conduce un scuter electric fără permis?
De obicei, există două motive pentru care cineva alege un scuter electric de acest tip. Primul este atunci când o persoană cu permis de conducere știe că drumurile zilnice nu necesită o putere mare sau o autonomie ridicată, optând pentru un mijloc de transport mai ușor și accesibil, similar cu o bicicletă electrică. Al doilea vizează persoanele care nu au vârsta necesară pentru a obține un permis sau care preferă comoditatea de a utiliza un scuter electric fără permis. Dacă ești într-una din situatțiile de mai sus, citește în continuare să afli care sunt reglementările legale în acest sens.
În România, poți conduce un scuter electric fără permis de conducere doar dacă acesta îndeplinește anumite condiții tehnice specificate în legislație. Conform Codului Rutier (OUG 195/2002), scuterele electrice care au o viteză maximă de până la 25 km/h și o putere a motorului electric de până la 0,25 kW sunt considerate echivalente bicicletelor. În acest caz, NU este necesar un permis de conducere pentru a le utiliza pe drumurile publice dar șoferul trebuie să aibă minim 14 ani împliniți.
Dacă scuterul tău electric depășește viteza de 25 km/h sau are o putere mai mare de 0,25 kW, acesta este considerat moped și ai nevoie de un permis de conducere categoria AM, care necesită vârsta minimă de 16 ani, conform Codului Rutier. Există și scutere electrice care depășesc 45 km/h sau 4 kW putere, acestea fiind încadrate în categoria motocicletelor sau a vehiculelor cu trei roți. În funcție de specificații, ca să poți conduce un astfel de scuter, vei avea nevoie de un permis din categoria A1, A2 sau A.
O alternativă accesibilă tuturor
Din perspectiva noastră, scuterele și triciclurile care pot fi conduse fără permis reprezintă o alternativă ecologică și practică la transportul interurban. În acest context, o autonomie mare și o viteză ridicată de deplasare nu sunt imperative, prin urmare limitările nu îți vor crea probleme majore în traficul zilnic și în satisfacerea nevoilor tale.
La Tomas Electric, găsești o varietate de modele din ambele categorii de vehicule, unde cu siguranță vei găsi unul care să se potrivească perfect nevoilor tale. Tot ce îți rămâne de făcut este să consulți selecția noastră și să ne contactezi pentru a afla care este următorul pas pentru a conduce fără a fi nevoit să faci demersurile, uneori consumatoare de timp, pentru obținerea unui permis de conducere.