Documentele care însoțesc un vehicul electric: Care sunt și la ce ne folosesc

Documentele care însoțesc un vehicul electric: Care sunt și la ce ne folosesc

La fel ca toate mijloacele de deplasare, și vehiculele electrice vin la pachet cu reguli și responsabilități pe care ar trebui să le cunoști înainte de a le folosi. Știm că acum te gândești doar la modelul și specificațiile vehiculului, dar este la fel de important să iei în considerare și documentele necesare pentru a deține și a conduce un scuter sau un tricilu electric.  

Dacă te-ai hotărât să treci la o mobilitate ecologică prietenoasă cu bugetul tău și să-ți achiziționezi un vehicul electric, este bine să știi că cerințele legale pot varia. În funcție de buget, nevoi și preferințe, acesta poate necesita diferite documente similare cu cele pentru un vehicul cu motor termic, în funcție de putere și viteza maximă. Citește articolul și află ce documente îți sunt necesare pentru a conduce un scuter sau un triciclu electric. 

Cum ajungi în posesia unui vehicul electric? 

Astăzi vorbim despre cum să achiziționezi un vehicul electric cu cât mai puține bătăi de cap. În primul rând, va trebui să înțelegi foarte bine care sunt nevoile tale. Trebuie să iei în considerare dacă te deplasezi pe distanțe lungi sau scurte, dacă traseele tale zilnice sunt pe raza unei infrastructuri de încărcare bine puse la punct, precum și preferințele tale legate de model, culoare și specificații tehnice. 

Ce acte vei avea nevoie după ce îți cumperi un scuter sau un tricilu electric? Când ești hotărât și faci achiziția, odată cu vehiculul vei primi de la noi un certificat de conformitate al bunului achiziționat, precum și garanția și manualul de utilizare pe care îți recomandăm să-l parcurgi încă de la început. Următorul pas după ce obții aceste documente, este să începi demersurile pentru eliberarea Cărții de Identitate a Vehiculului.  

Asemenea unui vehicul cu motor termic, cel electric are nevoie de o serie de documente importante pentru a fi pus în circulație. În primul rând, vei avea nevoie de o carte de identitate a vehiculului eliberată de Registrul Auto Român (RAR) în urma unei verificări a conformității. Apoi, în vederea înmatriculării, îți vei face o asigurare RCA la o companie de asigurări autorizată, și ulterior, și o programare la DRPCIV pentru înmatriculare, unde trebuie să ai la tine toate documentele menționate mai sus: 

  • Cartea de identitate a vehiculului (eliberată de Registrul Auto Român) 
  • Factura de achiziție 
  • Certificatul de conformitate  
  • Asigurarea RCA 
  • Permisul de conducere (dacă este necesar) 

Odată ce ai obținut certificatul de înmatriculare și plăcuțele, în funcție de tipul de vehicul, va trebui să te programezi la ITP și apoi te vei putea bucura de achiziția ta din postura de șofer. Pentru gama noastră de vehicule electrice care nu necesită permis, nu va trebui să efectuezi inspecția tehnică periodică, deci sari peste un pas și poți utiliza vehiculul mai devreme. 

Vehicule care nu necesită carnet de conducere 

În funcție de tipul de vehicul electric, este posibil să ai nevoie și de un carnet de conducere, dar există și vehicule electrice mai simple, de exemplu cele cu o viteză maximă constructivă cum ar fi scuterele electrice bicicletele electrice și trotinetele electrice. Pe site-ul nostru, găsești o astfel de selecție dacă vrei să descoperi mai multe.  

Deși nu ești obligat să deții un permis de conducere pentru a circula cu ele, aceste vehicule trebuie totuși înregistrate la primăria de domiciliu, iar actele necesare sunt: Cartea de Identitate a Vehiculului, Certificatul de Conformitate, factura și asigurarea RCA. Fiind mai mici și ușoare, vehiculele electrice sunt ideale pentru deplasările în oraș și întreținerea lor este de obicei mai simplă și mai puțin costisitoare, ceea ce le face o opțiune atrăgătoare pentru cei care doresc o mobilitate urbană eficientă și fără complicații. 

Găsește modelul potrivit nevoilor tale! 

Știm că deseori acest demers îți poate consuma timp și energie, dar dacă ești organizat și ții cont de toate etapele de mai sus, este mai ușor decât crezi să ajungi pe străzi cu noua ta achiziție. Aceste documente sunt importante nu doar pentru a respecta legile, ci și pentru a folosi vehiculul electric în siguranță și a-l întreține corespunzător. Ia legătura cu noi și hai să găsim vehiculul care ți se potrivește cel mai bine! 

Înapoi la blog